Mentorschap
Wat is mentorschap en wat doet een mentor precies? We leggen het graag aan je uit.
Wat is mentorschap?
Mentorschap kan worden ingezet als je niet meer goed in staat bent om beslissingen te nemen over je eigen verzorging, verpleging, behandeling en/of begeleiding. De rechter stelt in dit geval een mentor aan die jouw persoonlijke (niet-financiële) zaken voor je regelt en regelmatig checkt hoe het met je gaat. Je blijft wel zelf handelingsbekwaam. Dit houdt onder andere in dat je de zeggenschap over je eventuele kinderen onder de achttien jaar behoudt. Ook is het de bedoeling dat je zelf beslissingen blijft maken over hele persoonlijke zaken. Zo kan de mentor bijvoorbeeld geen echtscheiding voor je aanvragen, een kind erkennen, een donorregistratie doen of een testament opstellen. Uiteraard kan de mentor wel met je meedenken over deze zaken.
Wat doet een mentor?
Een mentor helpt je bij het regelen van persoonlijke zaken omtrent jouw zorg. Zo kan een mentor in actie komen als je niet de zorg krijgt die je nodig hebt. Ook trekt de mentor aan de bel in geval van dreigende nood. Hierbij kan je denken aan een situatie waarin je gezondheid achteruitgaat of een situatie waarin het je even niet meer lukt om zelfstandig te wonen. De mentor betrekt je zoveel mogelijk bij het maken van de beslissingen en zorgt ervoor dat je er nooit alleen voor staat.
Kan je ook wel wat hulp gebruiken bij het in orde krijgen van je financiën? Het is mogelijk om het mentorschap te combineren met bewindvoering. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.
Waarom Budgetondersteuning Nederland?
Het uit handen geven van geld of zorgbeslissingen is geen makkelijke keuze. Dat begrijpen wij als geen ander. Bij Budgetondersteuning Nederland ben je dan ook op de juiste plek. Wij kunnen je helpen met mentorschap, bewindvoering en curatele. Samen met jou scheppen we overzicht, waardoor jij meer rust krijgt.