Onze werkwijze

Benieuwd hoe wij precies te werk gaan? We leggen het graag stap voor stap aan je uit.

Mentorschap, bewind en curatele moeten aangevraagd worden bij de rechter. Wij helpen je graag met het compleet maken en het versturen van de aanvraag. Hierbij doorlopen we de volgende stappen:

Stap 1

Tijdens een gratis intakegesprek bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen.

Stap 2

Vervolgens vullen we samen met jou en een eventuele verwijzer het aanvraagformulier en de bijbehorende bijlagen in. De aanvraag versturen we daarna naar de rechtbank.

Stap 3

Zodra de rechtbank de aanvraag heeft ontvangen, ontvang je per post een uitnodiging voor de zitting.

Stap 4

Tijdens de zitting behandelt de rechter het verzoek. Bij de zitting zijn jijzelf, een medewerker van Budgetondersteuning Nederland, je begeleider en eventuele andere belanghebbenden aanwezig.

Stap 5

Nadat de zitting plaats heeft gevonden zet de rechter de uitspraak – waarin hij beslist of hij akkoord gaat met de aanvraag – op papier. Dit heet een beschikking. Iedereen die bij de zitting aanwezig is geweest, krijgt de beschikking met daarin de uitspraak per post toegestuurd.

Stap 6

Mocht de rechter de aanvraag hebben goedgekeurd, dan gaat de bewindvoering en de curatele in op de dag van de uitspraak. Het mentorschap gaat in op de dag nadat de beschikking per post is verstuurd. Vanaf nu neemt jouw mentor, bewindvoerder of curator van Budgetondersteuning Nederland de beslissingen omtrent jouw financiële en/of persoonlijke zaken over.

Meer weten over de verschillen tussen mentorschap, bewindvoering en curatele? Je leest er hier meer over.